Wat houdt een zwemdiploma nou precies in?

In Nederland worden de Nationale Zwemdiploma's uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.

Diplomagroepen

De Nationale Zwemdiploma's zijn te verdelen in twee groepen.

  • De eerste groep bestaat uit zwemdiploma's die zijn gericht op het 'leren zwemmen' (Zwem-ABC).
  • De tweede groep bestaat uit zwemdiploma's in het kader van het 'verder leren zwemmen' (Zwemvaardigheidsdiploma's). 

Structuur Zwem-ABC

Het Zwem-ABC heeft twee doelstellingen: zwemveiligheid en toerusting. Het Zwem-ABC streeft vaardigheden na die iedereen tegenwoordig nodig heeft bij het zwemmen in recreatieve zwembaden en bij activiteiten op, in en aan het buitenwater: bijvoorbeeld varen, surfen en/of vissen. Binnen een ongedeelde opleidingsweg van het 'leren zwemmen' wordt gewerkt aan deze doelstellingen. Het diplomazwemmen voor de drie zwemdiploma's van het Zwem-ABC zijn toetsmomenten binnen deze ongedeelde opleidingsweg.

De zwemveiligheid en toerusting van kinderen loopt op met het behalen van de opeenvolgende diploma's van het Zwem-ABC. Kinderen worden bij het behalen van ieder diploma vaardiger en veiliger. De zwemdiploma's A en B zijn waardevolle tussenstappen, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft, kan zich goed redden en is toegerust om mee te doen aan allerlei wateractiviteiten.

 

Voordat je een keuze maakt waar jouw kind leert zwemmen, is het fijn om te weten hoe de begeleiding is vanuit het zwembad. Vandaar de proefles zwemmen